Dziś jest wtorek, 13 listopada, 2018 r.
imieniny obchodzą: Arkadia, Mikołaj, Stanisław
    Przekaż 1% podatku na pomoc dzieciom i seniorom - KRS: 0000441893        Dobrowolnej wpłaty możesz dokonać na konto Fundacji K-S-M Jesteśmy z Wami - nr konta: 29 2030 0045 1110 0000 0253 3320
Apele
Ciężko chora Pani Alicja Grefkiewicz - Pietrzak czeka w Egipcie na powrót do Polski - pomóżmy !

Pani Alicja ma 52 lata, niepełnosprawna porusza się na wózku inwalidzkim i jest mieszkanką Pakości. Nie stać jej na powrót do Polski. Zachorowała i leży w egipskim szpitalu. Ministerstwo Spraw Zagranicznych przelotu nie sfinansuje.

Do Egiptu wyjechała do znajomych, których poznała przez internet. Wzięła kredyt i wyjechała. W dodatku nie ubezpieczyła się. Po dwumiesięcznym pobycie w Egipcie nagle dostała wysokiej gorączki. - Coś ją ugryzło i od tego zaczęły się wszystkie jej problemy. Trafiła do szpitala, w którym przebywa kilka miesięcy.

W końcu wspólnie przy wsparciu rodziny, ośrodka pomocy społecznej w Pakości i miejscowej parafii udało się zebrać 18 tysięcy złotych na przelot klasą biznes z asystą medyczną. Gdy byli już na lotnisku, stan zdrowia pani Alicji się mocno pogorszył, okazało się, że dostała zatoru. Odlot został wstrzymany. Lekarz lotniskowy stwierdził, że jej podróż do Polski w tym momencie jest niemożliwa. Musiała wrócić do szpitala a każdy dzień jej pobytu to dodatkowe koszty.

W obecnej chwili jedynym rozwiązaniem tego problemu jest szybki przelot specjalnym transportem medycznym. Ze względu na stan zdrowia pani Alicji, w grę wchodzi tylko podróż w pozycji leżącej. Informacje te potwierdza w korespondencji z MOPS-em ambasada. Koszt takiego transportu to około 110 tysięcy złotych. - Ambasada nie pomoże. Transport trzeba załatwić i opłacić na własną rękę

Zwracamy się z prośbą o pomoc.

89 1090 1069 0000 0001 3440 3359 z dopiskiem

"Na transport Pani Alicji do Polski"

Przekaż 1% podatku.

W imieniu Pani Alicji za każdą pomoc serdecznie dziękuje córka Karolina z rodziną.

Gazeta Pomorska-czytaj !

Andrzej Szwjkert ps. Jędruś - sanitariusz
Elenka Żelechowska-Jaszczak potrzebuje naszej pomocy
Arkadiusz Skórcz prosi o pomoc